Lelaki diabetes tahap 2 lebih berisiko sakit jantung berbanding wanita

Penyelidik dari Brigham dan Hospital Wanita menyiasat kesan diabetes kepada kesihatan jantung dan risiko strok di kalangan lelaki dan wanita, memisahkan pembolehubah yang termasuk umur pesakit, etnik, dan lain-lain faktor risiko kardiovaskular.

 Berbanding wanita, lelaki yang mengidap diabetes Jenis 2 adalah pada risiko yang lebih tinggi untuk penyakit jantung dipercepatkan. Lelaki mengambil insulin adalah 40% lebih cenderung berbanding wanita untuk membangunkan penyakit kardiovaskular (CVD) dan 70% lebih cenderung mempunyai serangan jantung atau mati dari penyakit kardiovaskular berbanding lelaki yang telah mempunyai acara jantung.

 Lelaki yang tidak mengambil insulin dan tanpa kencing manis tetapi dengan penyakit jantung yang sedia ada tidak mempunyai risiko yang lebih tinggi, berbanding dengan wanita.

Udell Yakub, MD, Bahagian Kardiovaskular, BWH Jabatan Perubatan, dan kajian penyiasat utama berkata dalam siaran media,

"Memandangkan bahawa bilangan pesakit yang didiagnosis dengan diabetes 2 Jenis insulin yang memerlukan terus meningkat, pesakit-pesakit ini memerlukan pengurusan rajin faktor risiko kardiovaskular berpotensi mengelakkan acara kardiovaskular yang pertama.

" Dapatan kajian menunjukkan lelaki dan wanita yang mengambil insulin untuk diabetes Jenis 2 mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada serangan jantung pertama atau mati akibat penyakit jantung, walaupun berbanding dengan orang-orang yang telah didiagnosis dengan masalah kardiovaskular. Lelaki pada risiko terutamanya tinggi, berbanding dengan wanita.

Pengawalan Makanan Sihat 

 Kajian ini menunjukkan betapa penting bagi orang-orang yang mengambil insulin untuk diabetes pastikan anda menyimpan dengan pemeriksaan kolesterol anda, bercakap dengan doktor anda tentang program latihan dan mengambil usaha untuk mengawal tekanan darah dengan ubat-ubatan dan diet.

Jika anda tidak pasti apa nombor kolesterol anda, bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda untuk memahami 'baik' dan 'jahat' kolesterol dan setiap nombor.

Diabetes jenis 2 adalah faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung. Penemuan baru yang dibentangkan di American College of Cardiology Sesi 2012 Saintifik Tahunan, 24 Mac kepada 26 di Chicago, menunjukkan lelaki tidak mempunyai sejarah penyakit jantung yang dirawat untuk diabetis dengan insulin adalah berisiko tinggi untuk kematian dan serangan jantung, walaupun apabila membandingkan bukan-diabetes lelaki yang sudah yang sudah mempunyai penyakit jantung.

 Penemuan itu adalah penting bagi orang-orang yang berurusan dengan diabetes yang perlu terutamanya berhati-hati mengenai kolesterol senaman, mengurangkan dan menguruskan tekanan darah, yang boleh menurunkan risiko serangan jantung pada masa akan datang. Jantung 40% lebih tinggi risiko untuk lelaki kencing manis.

Dapatan datang dari diekstrak daripada Pejabat Pendaftaran REACH global yang sememangnya dorongan berterusan untuk meneroka faktor-faktor risiko yang diketahui dan baru untuk penyakit jantung di kalangan masyarakat umum.

p/s: Mungkinkah produk berasaskan Cordyceps boleh membantu masalah ini?KLIK DISINI untuk mengetahui kehebatan Cordyceps membantu pesakit seperti ini.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment