Masyarakat Orang Asli Pahang tagih bekalan air bersih

KAMPUNG DERAHMAN – Kira-kira 30 rumah masyarakat Orang Asli Kampung Derahman, di sini, masih menagih janji bekalan air bersih di kampung mereka bagi memberi keselesaan kepada masyarakat itu menjalankan urusan seharian.

 Maimun Sulong, 45, berkata, isu bekalan air bersih di kampung itu amat serius kerana masalah bekalan itu sudah lama membelenggu masyarakat itu meskipun beberapa rumah sudah mendapat bekalan asas tersebut.

 Menurutnya, kebanyakan penduduk terpaksa menggunakan air perigi atau menarik air daripada rumah jiran dan keluarga terdekat bagi menikmati bekalan itu memandangkan air adalah keperluan utama dalam kehidupan seharian.

 “Ketiadaan air sememangnya amat dirasai lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai bilangan anggota keluarga ramai,” katanya ­kepada Sinar Harian.

 Maimun berkata, dia pula misalnya, terpaksa menarik sumber bekalan air bersih daripada rumah ibunya yang sudah dilengkapi kemudahan itu hampir dua tahun lepas. “

Apabila air paip ini dibuka di rumah kami, rumah ibu pula pasti mengalami gangguan bekalan air kerana hanya terdapat satu paip saja yang boleh dibuka sebagai sumber punca air di rumah,” katanya. Katanya, dia sudah beberapa kali mengadu hal itu kepada agensi berkaitan, namun pihak yang menabur janji ­terus ‘diam membisu’ tanpa ­sebarang tindakan.

 “Kampung ini adalah satu-satunya kampung Orang Asli yang terletak berhampiran dengan kawasan Bandar Kuala Rompin dan berharap ia menjadi sebuah perkam­pungan contoh kepada ­masyarakat Orang Asli lain,” katanya. Menurutnya, dia berasa hairan bagaimana projek bekalan air bersih di kampung itu tergendala sejak sekian lama meskipun ada sebahagian daripada penduduk sudah pun menikmati kemudahan asas tersebut.

 “Kami amat berharap kerajaan dapat membantu penduduk kerana keperluan bekalan air bersih amat diperlukan terutama jika ada kenduri kahwin dan sebagainya yang memerlukan sumber air yang banyak,” katanya.

 Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tioman, Datuk Kapten (B) Mohd Johari Hussain berkata, masalah itu akan diatasi secara berperingkat-peringkat memandangkan sebahagian daripada penduduk sudah pun menerima bekalan tersebut. Katanya, kos pemasangan paip air dari rumah ke rumah penduduk memerlukan ­peruntukan yang besar, namun masalah itu akan ­ditangani ­segera bagi memastikan setiap rumah menik­mati bekalan itu dalam waktu terdekat.

 “Buat permulaan sudah pun merancang untuk menyediakan keperluan itu bagi 10 hingga 15 rumah dalam waktu terdekat ini bagi memenuhi hasrat penduduk yang mahukan bekalan air bersih sejak sekian lama,” katanya.-Sinar Harian

p/s: Harap-harap janji jangan tinggal janjilah YB...kesian negara dah kategori nak maju tapi rakyat masih mundur lagi...semua YB tolong prihatin perkara sebegini

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment