Putera George Alexander Louis: Nama bayi diraja Kate Middleton dan Putera William

Duke dan Duchess of Cambridge telah mengumumkan bahawa bayi yang baru lahir dinamakan George Alexander Louis. Dia juga akan dikenali sebagai Duli Yang Teramat Mulia Prince George of Cambridge.

Pengumuman itu menunjukkan bahawa pasangan itu telah memilih untuk berpegang dengan nama-nama raja yang sangat tradisional.Sehingga kini enam kerabat diraja British yang dikenali sebagai George - yang terakhir ialah bapa Queen Elizabeth II, George VI. Louis pula merupakan nama Tuhan Mountbatten, bapa saudara Duke of Edinburgh.

Pengumuman itu dibuat sehari selepas bayi itu keluar dari hospital dan dua hari selepas dia dilahirkan, dan sejam selepas Queen Elizabeth bertemu dengan cicit beliau buat kali pertama.

George adalah nama yang paling popular diramal firma William Hill, Coral and Paddy Power. James juga merupakan nama kegemaran pemerhati, selain Alexander, Henry, Louis, Richard Arthur yang menjadi pilihan paling popular.

Penamaan ini telah berlaku dengan begitu cepat mengikut standard sejarah diraja British. Putera William,bapa kepada Putera George dinamakan selepas seminggu dilahirkan, dan sebulan untuk menamakan datuknya,Putera Charles,sebelum diumumkan.

Sementara itu, buat kali pertama dalam tempoh lebih daripada satu abad, raja yang memerintah bertemu dengan seorang anak dan cucu yang baru lahir berturut-turut dan dimahkotakan apabila Ratu diperkenalkan kepada Putera George.

Ratu membuat lawatan singkat dari Buckingham Palace ke Istana Kensington, di mana Duke dan Duchess of Cambridge serta anak mereka menghabiskan malam pertama mereka di rumah sebagai keluarga baru.

Ia tidak berlaku sejak King George V dan Queen Mary pada tahun 1894 menyambut kelahiran anak sulung mereka King Edward VIII,dalam era pemerintahan Ratu Victoria. Walaupun mesyuarat pada Rabu hanya berlangsung 30 minit - sebelum bermulanya cuti musim panas tradisional Queen di Balmoral pada hari Jumaat - ia menambah satu lagi nota sejarah diraja British.

Tiba dengan Bentley hijau gelap, raja berumur 87 tahun itu adalah semata-mata untuk lihat cicitnya,dimana Duke Edinburgh masih berada di Kuala Lumpur, kerana beliau masih dalam rawatan berikutan menjalani pembedahan perut sejak bulan lepas. Beliau sebelum ini berkata sangat teruja dengan kelahiran pertama cicitnya itu, yang dilahirkan pada jam 04:24 waktu tempatan pada hari Isnin dengan berat 8paun 6oz di hospital swasta St Mary Paddington di barat London.

Antara pelawat lain yang diterima oleh Putera Cambridges adalah Putera Harry, bapa saudara bayi yang kini jatuh ke ranking keempat dalam hirarki diraja British. Beliau pernah berkata: "Saya tidak sabar untuk menjadi bapa saudara."

Kakak kepada Kate, Pippa Middleton, melawat pada malam Selasa tidak lama selepas ibu dan bayi keluar dari hospital.

Selepas lawatan Ratu dan kaum kerabat bayi serta ibubapanya meninggalkan Istana Kensington untuk ke Bucklebury, Berkshire, lawatan ke sebelah keluarga Kate.

Seorang jurucakap Istana Kensington berkata: "Ini merupakan masa yang sesuai dan tenang bagi mereka untuk bermesra dan mengenali anak mereka."

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

1 comments: