KRISIS MESIR: Laporan terkini #mesirkini apa yang berlaku

Terkini : Perarakan besar-besaran di Wilayah Iskandariah sedang berlansung sekarang bagi mengecam pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh pihak tentera dan polis semasa meleraikan perhimpunan semalam.

Sumber : نبض رابعة
‪#‎mesirkini‬

[Terkini : Sehingga jam 5 petang 15 Ogos]

1. Demonstrasi mega di Yaman mengutuk jenayah meleraikan demonstrasi aman di Rabiatul Adawiyah dan Nahdhah secara ganas dan menumpahkan darah.

2. Presiden Amerika, Obama membuat keputusan membatalkan latihan bersama "Bintang Bersinar" antara tentera Amerika dan Mesir.

3. Denmark menggantung bantuannya kepada Mesir dan German memanggil Duta Mesir untuk menyatakan bantahan terhadap pembunuhan terhadap demonstran aman di Mesir.

4. Demonstran menyerbu bangunan Gabenor Giza. Perarakan aman berlaku di Iskandariah, Fayyoum, Tanta dan Aswan.

5. Gehad el Haddad (Jurucakap Rasmi Ikhwan Muslimin) : Kami akan meneruskan perjuangan ini sehingga dikembalikan semula legitimasi yang dicabuli.

6. Menteri Dalam Negeri Mesir (Kerajaan haram Kudeta) : Kami tidak akan membenarkan sama sekali sebarang perhimpunan di semua medan utama di seluruh Mesir dan akan bertindak tegas tanpa mengira kesan yang bakal berlaku.

7. Esam Eryan, Timbalan Presiden FJP menafikan menerusi Twitternya dia ditahan, begitu menafikan adanya kepimpinan Tahaluf Wathani yang ditahan.

8. Obama menyeru segera dihentikan penguatkuasaan undang- undang darurat di Mesir dan memulakan usaha mencari jalan penyelesaian terhadap kemelut di Mesir.

9. Erdogan meminta Majlis Keselamatan PBB segera mengadakan msyuarat tergempar bagi membincangkan kegawatan di Mesir.

Sumber: FJP dan Jazeera dan TV Al Quds
‪#‎mesirkini‬

p/s:Untuk anda mendapat laporan terkini dari semasa kesemasa sila 'like' fanpage fb Mesir Kini

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment