#Pelik! Spesis Ulat Yang Boleh Bertukar Menjadi Rumput

Jika menyentuh mengenai rumput dan ulat, pasti ramai berpendapat kedua-duanya ialah hidupan yang berlainan antara satu sama lain. Tapi, bagaimana jika dua hidupan ini tergolong dalam satu spesis yang sama?

Yartsa Gunbu.

Spesis berperwatakan berganda ini diberi nama Yartsa Gunbu. Namanya sahaja pun sudah cukup pelik, sama seperti karakter yang dimilikinya. Ia merupakan sejenis spesis ulat beluncas yang mempunyai dua cara hidup unik.

Pada musim panas, spesis ini akan hidup sebagai ulat di dalam tanah. Ketika musim sejuk pula ia akan keluar daripada habitat lamanya dan bertukar menjadi tumbuhan seperti rumput.

Persoalannya, kenapa haiwan itu mengubah dirinya menjadi yang lain?

'Ulat' yang dimaksudkan itu merupakan beluncas ataupun peringkat larva yang merujuk kepada satu spesis rama-rama. Haiwan ini dikenali sebagai 'Ghost moth' atau rama-rama hantu dari genus Thitarodes dan dikelaskan di bawah keluarga Hepialidae daripada order Lepidoptera.

Beluncas ini dikenal pasti mempunyai hubungan parasit secara endoparasit (parasit dalaman) dengan spesis kulat Yartsa Gunbu dan Cordyceps Sinensis. Dalam erti kata lain, larva atau beluncas tadi menjadi perumah secara semula jadi ke atas spesis kulat dan seterusnya akan membiak dan berkembang melalui pembentukan spora.

Secara tidak langsung, perkembangan kulat tadi akan membunuh beluncas dengan cara membaluti atau menutupi permukaan perumah.

Apa yang menariknya, pembentukan kulat tersebut hanya akan terbentuk bermula di bahagian segmen hadapan atau kepala beluncas, iaitu di bahagian anterior dan kemudian membalut keseluruhan badannya.

Jelas beliau lagi, spesis larva ini banyak ditemui di kawasan pergunungan China yang beraltitud tinggi sekitar 3,000 hingga 5,000 meter daripada paras laut.


Kebanyakannya hidup di kawasan pokok renek di sekitar Qinghai, Tibet, Yunan dan negara-negara Himalaya seperti Nepal, Bhutan dan Himachal Pradesh di India.

Secara fizikalnya, spesis dewasa biasanya berwarna hitam kecoklatan dan sedikit coklat kemerahan di bahagian posteriornya.

Bahagian toraks dan abdomen pula dipenuhi dengan bulu-bulu halus berwarna putih sebelum di infeksi oleh kulat kemudian akan bertukar warna coklat kekuningan apabila mati. Setelah mati, ia ditumbuhi penuh oleh kulat.

Spesis rama-rama ini menjalankan metamorfosis lengkap (holometabola) iaitu melalui peringkat telur, larva, pupa dan dewasa.

Peringkat larvanya akan mendapatkan makanan dengan memakan humus-humus dan akar-akar kayu pokok Alpine. Thitarodes akan melengkapkan perkembangannya dengan mengambil masa yang panjang iaitu dalam tempoh tiga hingga empat tahun.

Tempoh yang lama akan dihabiskan di dalam tanah sebelum menjadi pupa. Dengan kata lain, sepanjang masa itu spesis ini dikatakan berhibernasi. Ia akan menjadi aktif apabila tiba musim panas untuk mendapatkan sap cairan dari akar pokok.

Larva yang menetas akan pergi ke permukaan tanah lembap. Ketika itulah ia dihinggapi kulat melalui liang-liang pernafasan larva.

Infestasi kulat terhadap larva yang berhibernasi berlaku secara perlahan sepanjang musim sejuk. Kemusnahan larva berada di peringkat teruk apabila keseluruhan badannya dibaluti dengan kulat. Atas faktor tersebut, larva akan kelihatan mati di bahagian lubang yang digali. Larva yang tidak mengalami infestasi kulat akan keluar menjadi dewasa dan meneruskan kitar hidupnya.

Umumnya, ulat ini merupakan perumah kepada spesis kulat yang sangat popular iaitu kulat perubatan. Ia diguna pakai secara meluas oleh perubatan tradisional China dan Tibet.

Meskipun masih tiada percubaan secara klinikal bagi membuktikan keberkesanannya, ia diakui ramai amat berguna dalam perubatan herba.

Antara kebaikannya, dipercayai dapat mengurangkan keletihan, batuk dan barah. Pengamal perubatan herba beranggapan kulat ini mampu mengawal atur dan memperbaiki sistem imun, sekaligus dapat memanjangkan usia seseorang.

Selain itu, spesis Cordyceps ini turut diyakini mampu memperbaiki ginjal dan meningkatkan tenaga batin. Di samping digunakan sebagai makanan tambahan bagi memulihkan sistem pernafasan dan penyakit asma.

Harga spesis Cordyceps Sinensis adalah sangat mahal, sama seperti nilai emas. Percaya atau tidak, harganya boleh mencecah $15,000 dolar sekilogram mengikut kualiti.

Atas sebab itu, ia kini telah menjadi sumber pendapatan utama bagi mereka yang tinggal di kawasan pedalaman China dan Himalaya.

-Sumber: Sentiasapanas.com

p/s:Tahukah anda bahawa Yartsu Gunbu ini adalah sama dengan Cordyceps yang amat bernilai menyamai nilai emas,dan tahukah anda bahawa Cordyceps telah dibuat kajian oleh sebuah universiti di China dan telah diperakui keistimewaan dan kehebatan Cordyceps.Sebuah syarikat yang berpengkalan di Malaysia telah mengambil usaha dalam industri herba mengeluarkan produk-produk kesihatan berasaskan Cordyceps yang hebat ini.

Syarikat tersebut adalah Asia Herbal Biotech(AHB) yang telah beroperasi lebih 3 tahun lalu dengan membekalkan produk kesihatan berasaskan herba dengan herba utama adalah cordyceps sinensis.

Sila layari DISINI untuk ketahui apa keistimewaan produk dari AHB yang berasaskan cordyceps.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment