#SENSASI~Kapsul Cordyceps punca Chong Wei digantung - Khairy


PUTRAJAYA: Kapsul Cordyceps yang mengandungi dexamethasone menjadi punca utama kepada penggantungan bekas pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, Cordyceps merupakan produk makanan semula jadi dan suplemen herba yang diamal pengambilannya oleh beliau sejak berumur 13 tahun.

"Chong Wei mengambil Cordyceps sejak berusia 13 tahun kerana keluarganya percaya ia bermanfaat untuk kesihatan beliau," kata Khairy kepada pemberita di pejabatnya ketika mengumumkan keputusan Persekutuan Badminton Dunia (BWF) menggantung pemain itu selama lapan bulan, di sini, baru-baru ini.

Khairy berkata, Chong Wei sudah mengikuti arahan pakar pemakanannya di Institut Sukan Negara (ISN) berhubung suplemen yang boleh dan tidak boleh diambil.

Beliau berkata pakar pemakanan menasihatkan Chong Wei bahawa kapsul Cordyceps adalah selamat dan sebab itu ia tidak perlu diuji selagi produk tersebut Cordyceps asli'.

Justeru, Khairy mengingatkan semua atlet merujuk kepada ISN terlebih dulu berhubung status kesahihan sesuatu ubat dan suplemen yang mereka guna.

"Kita akan kaji semula dengan apa yang berlaku, bukan saja dalam kes Chong Wei tetapi atlet lain yang berada di bawah seliaan ISN.

"Menjadi peraturan tetap ISN, kita beri nasihat kepada atlet supaya tidak ambil suplemen atau ubat-ubatan luar dari ISN.

Semua atlet perlu ambil iktibar daripada perkara ini," katanya.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata, Chong Wei masih lagi sandaran utama negara untuk meraih pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik di Rio de Janeiro, Brazil, tahun depan.

Chong Wei digantung lapan bulan oleh BWF kerana kesalahan doping pada Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark, Ogos tahun lalu.

Bagaimanapun, hukuman penggantungan berkuat kuasa 30 Ogos 2014 itu akan berakhir 30 April ini.

Pemain berusia 33 tahun itu didapati menggunakan bahan terlarang 'dexamethasone' dalam ujian doping pada kejohanan dunia itu, sekali gus melakukan kesalahan antidoping di bawah peraturan 2.1 Peraturan Antidoping BWF 2009.

Menurut laporan panel pendengaran doping BWF, Chong Wei tidak mengambil bahan larangan tersebut dengan sengaja, tetapi ia dikhuatiri terkandung dalam supplemen tradisional yang diambil oleh Chong Wei.

Ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pembekal kapsul suplemen itu, Chong Wei berkata: "Sekarang saya tak boleh komen isu ini kerana baru saja mendapat keputusan ini...tak boleh fikir macam mana dulu." - BERNAMA

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment