#AMARAN~Kulit kayu manis beracun dalam masakan?

Kulit Kayu manis yg dijual di pasaran ada dua jenis.. Cinnamon dan cassia..

Lbh kurang serupa tetapi berbeza dr sudut ketebalan dan gulungan..bergulung elok macam kita gulung ketayap or surat khabar tu cinnamon tetapi klu tebal..gulung dr dua dua sudut tu cassia..

Cassia tidak elok utk kesihatan sbb ada kandungn toksid yg biasa dibuat racun tikus..

Kulit kayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang rasa sama cuma cinnamon lbih lembut dn agak brbulu dan cassia keras seprti kayu, bau pun sama..tp ada satu perbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dlm kedua2nya...

Coumarin pd cinnamon@kayu manis srilanka lebih rendah dn slmt dimakan oleh manusia manakala coumarin dlm cassia@kayu manis indonesia atau borneo sngt tinggi dan beracun...kesan jangka panjang merosakkan hati dan buah pinggang.

Berita buruknya..yg bnyk djual d kedai2 kita adalah cassia..yg kita sangka selama ini adalah cinnamon. Huhu..

Cinnamon asli adalah rempah import yg boleh ddapati d kedai2 trtentu sahaja..

So..berhati2..jom brtukar pd cinnamon...
P/s...patutpun selama ni org berubat dgn kayu manis inda cepat baik..mcm ubat kncng manis dn lain2..malah lbih teruk..rupanya salah kayu manis kita ni

Lepas tu..bnyk org kita skrg menghidap sakit hati (hipertitis) dn buah pinggang...

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: