#SENSASI~Akhbar THE SUN Dedah Berlaku Penyelewengan RM1.5juta Di Bukit Aman?

Lebih RM1.5 juta peruntukan yang digunakan bagi kerja-kerja membaik pulih Ibu Pejabat Polis di Bukit Aman didapati telah diseleweng.

Dalam pendedahan yang disiarkan akhbar The Sun, ia melaporkan duit berkenaan telah digunakan pada perbelanjaan yang tidak wujud.

Sumber dalaman akhbar itu memberitahu bahawa wang tersebut telah ditransaksi dan dilakukan oleh dua pengarah polis dan seorang jurutera awam Jabatan Kerja Raya (JKR) melalui tandatangan palsu.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (Siasatan) Bukit Aman, Datuk Hamza Taib mengesahkan mengenai perkara itu dan satu laporan serta siasatan mengenainya sedang dilakukan.

“Siasatan telah dilakukan dan bermula sejak beberapa hari lepas.

Kita telah melakukan kerja-kerja awal memandangkan satu kajian dan memerlukan dokumen yang berkaitan “Apabila siasatan selesai dilakukan, kita akan mula memanggil mereka yang terlibat dan tidak akan menyembunyikannya.

Kita tidak boleh mendedahkan butiran kes ini memandangkan siasatan masih berjalan.

Beberapa pendedahan dibongkar beberapa bulan lalu apabila Kementerian Dalam Negeri (KDN) menjalankan audit dalaman di Jabatan Logistik Polis menemui kos untuk membaik pulih pintu kalis api dan juga sistem penghawa dingin adalah berjumlah RM500,000.

Namun tiada sebarang kerja-kerja dilakukan walaupun bayaran kepada kontraktor yang dilantik telah direkodkan.

Sumber yang memberitahu The Sun berkata, satu pasukan khas dari Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) mendapati terdapat cop getah pendua telah digunakan untuk ‘mengesahkan’ dokumen palsu itu.

Pasukan itu mendapati lebih daripada RM1 juta digunakan untuk tender yang tidak wujud.

Wang tersebut sepatutnya digunakan untuk pembaikkan dan membekalkan pelbagai barang pada tahun tahun lepas.

Bagaimanapun mengejutkan kerana ia dibuat kepada individu yang tidak dikenali.

Pasukan petugas telah membuat laporan kepada pihak polis pada Jumaat lepas selepas sebulan meneliti dokumen dan menyoal siasat beberapa kakitangan polis.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment