#INFO AUTO~Toyota Vellfire 2.5, Alphard 3.5 dan 3.5 Executive Lounge 2016 sedia untuk ditempah

Hari ini, UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. mengumumkan Toyota Alphard dan Vellfire serba baharu telah pun mula dibuka tempahannya di seluruh negara. Alphard serba baharu akan dihadirkan dengan dua varian iaitu Alphard 3.5 Executive Lounge dan Alphard 3.5, manakala Vellfire hanya satu varian sahaja. Kesemuanya adalah unit CBU yang dibawa masuk terus dari Jepun

Walau bagaimana pun, harganya masih belum diumumkan tetapi ia akan didatangkan dengan waranti dari kilang sepenuhnya dan perbatuan tanpa had selama lima tahun. Selain itu, bagi menjamin kepuasan para pelanggan, ia turut ditawarkan dengan sokongan selepas jualan termasuk alat ganti, daripada mana-mana pusat servis Toyota bertauliah di Malaysia.

Kedua-dua varian Alphard serba baharu ini dijanakan oleh enjin 3.5 liter V6 DOHC dengan Dual VVT-i yang mampu menghamburkan kuasa sehingga 271 PS pada 6,200 rpm dan tork 340 Nm pada 4,700 rpm. Ia turut dipadankan dengan kotak gear automatik enam-kelajuan dengan sequential shifter.

Manakala Vellfire pula dilengkapi enjin 2.5 liter 16V DOHC dengan Dual VVT-i bersama padanan transmisi CVT. Ia berkeupaya menghasilkan kuasa sehingga 180 PS pada 6,000 rpm dan tork 235 Nm pada 4,100 rpm.

Alphard dan Vellfire berkongsi ukuran tinggi dan lebar yang sama iaitu 1,850 mm (lebar) dan 1,895 mm (tinggi). Namun Vellfire memiliki kepanjangan sebanyak lebih 13 mm berbanding Alphard iaitu 4,930 mm (4,917 mm bagi Alphard).

Kedua-dua MPV serba mewah ini juga berkongsi elemen yang sama bagi rekaan luaran, termasuk lampu utama LED dengan pelarasan automatik dan lampu selekoh, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus hadapan LED, bumbung matahari dan rim aloi 18-inci yang dibaluti tayar 235/50 R18.

Malah rekaan di dalam kabin juga agak mirip. Alphard 3.5 Executive Lounge dilengkapi dengan roda stereng teleskopik empat-jejari balutan kulit VIP wood grain (brown wood grain bagi Alphard 3.5). Kedua-duanya turut dilengkapi dengan butang kawalan bagi audio, telefon bimbit dan pengesan suara. Namun Vellfire hanya dilengkapi dengan roda stereng teleskopik empat-jejari balutan kulit black wood grain dengan kawalan audio sahaja.

Selain itu, kedua-dua model turut dilengkapi dengan meter Optitron, paparan pelbagai-maklumat (MID) 4.2-inci TFT, kawalan kelajuan, dan kemasukan pintar dengan sistem penghidup enjin. Elemen tambahan bagi Alphard 3.5 Executive Lounge ialah Electro Multi Vision.

Bagi Alphard 3.5 Executive Lounge ditampilkan dengan sistem audio DVD lapan-inci dengan navigasi serta sistem bunyi JBL bersama 17-speaker. Manakala Alphard 3.5 dan Vellfire hanya dilengkapi sistem audio DVD-AVN tujuh-inci dengan lapan-speaker.

Tempat duduk balutan kulit semi-aniline dengan pilihan warna kuning cair atau hitam buat Alphard 3.5 Executive Lounge. Malah turut didatangkan dengan tempat duduk VIP untuk barisan kedua dengan Ottoman. Manakala tempat duduk balutan kulit berwarna kuning cair untuk Alphard dan hitam untuk Vellfire.

Bagi aspek keselamatan, kedua-dua model turut dilengkapi dengan ABS dengan EBD, Bantuan Brek, Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), Kawalan Cengkaman (TRC), Bantuan Mula Mendaki (HAC), pengesan parkir dan tujuh beg udara.

Bagi model yang akan tiba di Malaysia, ia akan adaptasikan kegunaan untuk negara ini, jadi isu mengenai sistem navigasi yang tidak mengandungi peta Malaysia dan radio berfrekuensi Jepun akan dapat diatasi. Malah cermin sisinya juga sedikit besar untuk pasaran Malaysia.

Paling penting, UMW Toyota akan memastikan Alphard dan Vellfire ini sesuai untuk keadaan cuaca dan jalan raya di Malaysia dengan talaan yang bertepatan bagi ECU enjinnya.[paultan.org]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: