#KREATIF~India uji ‘bonggol maya’ untuk kurangkan kematian

India sedang menguji bonggol “maya” baharu dengan objektif untuk mengurangkan kematian yang disebabkan oleh bonggol sebenar dan lubang pada jalan raya, lapor CarAdvice. Berdasarkan laporan kemalangan di India pada tahun 2014, sebahagian daripada 11,000 kematian direkodkan akibat daripada bonggol dan lubang di atas jalan raya.

Statistik menunjukkan jumlah kenderaan di India meningkat dengan mendadak tiga tahun kebelakangan ini, dari lima juta kepada lebih dari 75 juta, dan infrastruktur di negara tersebut tidak meningkat dengan cepat seiring dengan jumlah pertambahan kenderaan tersebut. Kedua-dua faktor tersebut dikatakan menjadi sebab utama pembinaan bonggol unik ini.

Dengan ini, pihak berkuasa India telah mengarahkan agar bonggol di atas jalan raya dan di persimpangan dibuang.Ia akan digantikan dengan lukisan 3D yang menghasilkan imej bonggol. Tujuan utama lukisan 3D tersebut adalah untuk memperlahankan pemandu untuk memastikan keselamatan pejalan kaki. Walau bagaimana pun, faedah lain daripada pembinaan bonggol “maya” tersebut adalah ia lebih murah dari bonggol sebenar.

“Kami akan mencuba lukisan 3D ini digunakan sebagai bonggol maya untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku seperti pada bonggol sebenar,” jelas Nitin Gadkari, Menteri Pengangkutan India di laman twitter beliau. Menteri tersebut juga menambah, ia juga akan diuji di beberapa lebuhraya. “Jika ia tidak mendatangkan apa-apa masalah berhubung keselamatan jalan raya, kami akan mengujinya ke tahap seterusnya,” ujar beliau.

Program sebegini telah wujud di negara-negara lain. Ia telah diuji di Amerika Syarikat pada 2008, di mana bonggol pada sebahagian 100 simpang digantikan dengan lukisan 3D. Di negara-negara Scandinavia dan Kanada juga pernah menguji program yang sama.[paultan.org]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment