#SENSASI~Negara berisiko putus bekalan minyak masak berikutan pemansuhan subsidi

BEKALAN minyak masak di seluruh negara dijangka terputus dalam dua minggu akan datang berikutan ramai pengguna akan membeli sebelum harga dinaikkan pada 1 November depan.

Presiden Persekutuan Persatuan Peniaga Barangan Runcit Malaysia, Hong Chee Meng berkata, dengan kenaikan minyak masak antara RM0.40 hingga RM1.90, sudah pasti akan berlaku pembelian panik daripada pengguna sama ada orang perseorangan mahupun peniaga.

Chee Meng berkata, keputusan kerajaan untuk mengurangkan subsidi minyak masak akan menyebabkan rakyat jelata terus tertekan setelah harga barang-barang keperluan harian yang lain semakin hari semakin mahal.

"Saya harap kerajaan dapat mendengar rungutan rakyat sebelum membuat keputusan untuk menaikkan harga minyak masak ini. Kerajaan tidak patut membuat keputusan secara tergesa-gesa kerana ia akan membebankan lagi masalah rakyat," katanya ketika dihubungi Sin Chew Jit Poh.

Kata Chee Meng, kerajaan tidak boleh menggunakan alasan kononnya pendapatan negara telah berkurangan sehingga mengurangkan pemberian subsidi, akhirnya yang menjadi mangsa adalah rakyat jelata kerana terpaksa membeli minyak masak yang lebih mahal.

"Dengan kenaikan minyak masak ini, apakah ini bermakna makanan lain yang dimasak dengan minyak masak turut akan dinaikkan?" soalnya.

Beliau berkata, pembelian panik yang akan dilakukan oleh orang ramai dengan berpusu-pusu ke kedai membeli minyak masak adalah perkara yang dijangkakan, sementara pembekal sudah pastinya akan menghadapi masalah terputus bekalan.[SH]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: