#Virus misteri: Kematian seorang lelaki disiasat

Gambar hiasan

KOTA BHARU - Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kelantan sedang menjalankan siasatan berhubung kematian seorang lelaki berusia 59 tahun pada Ahad lepas yang disyaki akibat diserang virus misteri.

Pengarahnya, Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Mahir berkata, siasatan bagi mengenal pasti punca jangkitan dilakukan bersama JKN Selangor kerana mangsa sebelum itu mengadakan kunjungan ke Kajang, Selangor.

"Buat masa ini, pihak kami percaya punca jangkitan itu adalah daripada bakteria Kledsiella Pneumonia A Typical tetapi belum dapat disahkan lagi...kita dimaklumkan mangsa adalah penghidap diabetes, hipertensi dan asma," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Wisma Persekutuan di sini, hari ini.

Dr Ahmad Razin mengulas laporan akhbar hari ini mengenai seorang lelaki meninggal dunia manakala seorang lagi berada dalam keadaan kritikal di Hospital Tanah Merah selepas kedua-duanya mengalami sesak nafas dan batuk teruk sebaik pulang daripada bercuti di Kajang.

Mengulas lanjut, Dr Ahmad Razin berkata pada 27 hingga 31 Januari lalu, mangsa berkunjung ke Kajang kerana mengadakan majlis perhimpunan keluarga bersama 38 orang yang lain.

"Ketika itu, mangsa mulai batuk serta demam sebelum pulang pada 4 Februari lalu dan mendapatkan rawatan di Hospital Tanah Merah (HTM) kerana sesak nafas tetapi meninggal dunia di Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini pada keesokan harinya disebabkan radang paru-paru," katanya.

Mengenai seorang lelaki berusia 29 tahun yang berada dalam keadaan kritikal di HTM, Dr Ahmad Razin berkata mangsa yang tinggal di Kuala Lumpur hadir pada majlis perjumpaan keluarga itu, turut mengalami demam dan batuk.

"Beliau dikatakan pulang ke Tanah Merah pada 6 Feb untuk menziarahi jenazah kes pertama namun dia kini dirawat di HTM pada 8 Feb apabila keadaannya semakin teruk. Mangsa kedua kini diberi bantuan pernafasan di Unit Rawatan Rapi HTM malah turut didiagnos menghidap radang paru-paru atau 'Severe Pneumonia'," katanya.

Beliau berkata 11 lagi daripada anggota keluarga sama, dikesan mengalami gejala demam dan batuk manakala dua daripadanya dimasukkan ke hospital untuk pengawasan.

"Kesemua yang lain dinasihatkan supaya berada di rumah, mengelak berada di tempat awam dan mengamalkan kebersihan diri terutamanya ketika bersin, batuk dan basuh tangan," katanya.

Dr Ahmad Razin berkata siasatan mendapati kesemua 39 anggota keluarga terbabit tidak mempunyai sejarah lawatan ke luar negara termasuk mengerjakan umrah.

Katanya, pihaknya juga akan menghantar spesimen ke Hospital Sungai Buloh, Selangor untuk kajian dan keputusan ujian itu akan membantu siasatan punca sebenar jangkitan paru-paru itu. - Bernama

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: