#MALAYSIA BOLEH ~ Azizulhasni Buktikan Saiz Fizikal Bukan Penghalang Jadi Juara Dunia

KUALA LUMPUR – Jaguh pelumba negara, Azizulhasni Awang berjaya membuktikan bahawa saiz fizikal yang kecil bukan penghalang untuk bergelar juara dunia bagi acara keirin Kejohanan Berbasikal Trek Dunia UCI di Hong Kong semalam.

Azizulhasni yang terkenal dengan nama jolokan ‘The Pocket Rocketman’ berkata, beliau tidak pernah berputus asa selama berusaha 10 tahun walaupun akur bukan mudah untuk bersaing dengan pelumba luar negara yang mempunyai saiz tubuh badan lebih tinggi dan fizikal besar.

“Setiap hari semasa sesi latihan, saya berusaha keras ke tahap maksimum. Orang mengatakan saya tidak boleh berjaya dalam sukan ini kerana saiz fizikal saya.

Saya tahu saya bersaing dengan mereka yang bertubuh sasa dan berbadan besar,” katanya dalam laman Instagram azizulawangofficial.

Azizulhasni, 29, berkata kemenangan itu juga merupakan detik manis sepanjang kariernya kerana sebelum ini beliau hanya memperoleh pingat perak pada 2010 dan pingat gangsa pada 2015 dan 2016.

Pelumba kelahiran Dungun, Terengganu itu juga pernah memenangi pingat perak dalam acara pecut pada 2009 di Poland.

Pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Rio 2016 itu menghadapi tentangan sengit daripada lima pelumba lain sebelum mencecah garisan penamat untuk meraih pingat emas dalam perlumbaan yang diadakan di Hong Kong Velodrome Park, malam tadi.

Azizulhasni berkata selain berusaha dalam latihan beliau juga tidak pernah berputus asa berdoa untuk mencapai kejayaan itu.

“Malam yang sukar saya percayai. Saya berusaha keras untuk merebut gelaran dunia ini. Saya pernah mendapat gangsa dan perak dua kali serta kalah hanya beberapa milimeter tetapi tidak pernah berputus asa. Saya percaya jika saya terus bekerja keras dan yakin pada diri sendiri, masa saya akan tiba.

“Saya berdoa kepada Allah setiap hari supaya menganugerahkan kemenangan ini.

Saya yakin Allah mendengar, dan kini Hong Kong adalah saksi kepada sejarah yang dilakar. Akhirnya matlamat saya untuk menjadi juara dunia menjadi kenyataan,” katanya.

Azizulhasni turut berterima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin yang sentiasa memberikan sokongan dan memberikan inspirasi untuk beliau menjadi seorang atlet yang cemerlang serta contoh kepada generasi muda.

“Terima kasih atas kata-kata semangat terutama sebelum perlumbaan dan saya berpegang kepada janji saya terhadap YB untuk membawa pulang Rainbow Jersey. Saya kini juara dunia,” katanya. – BERNAMAMasukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment