#MERCU TANDA ~ ‘Pokok RM180,000 Tak Mati, Daun Je Gugur’

DAKWAAN menyatakan sebatang pokok benang sutera bernilai RM180,00 yang ditanam di Kuala Nerus, Terengganu telah mati seperti yang dilaporkan sebuah akhbar tempatan adalah tidak benar.

Sebaliknya, pokok yang dibeli dari Brazil itu hanya mengalami proses rutin keguguran daun berikutan perubahan iklim dan cuaca panas.


Menurut Pengarah Sheby Global Nursery, Mohd. Nasir Md. Amin, pokok benang sutera atau nama saintifiknya ceiba speciosa itu masih hidup dan proses pengeluaran daun serta tunas pada ranting sudah bermula.

“Saya pegawai yang diberi tanggungjawab menjaga landskap di tapak projek pembangunan Bandar Baharu Kuala Nerus mengesahkan pokok itu sihat walaupun tidak berdaun.

“Sudah menjadi habitat asal semua jenis pokok termasuk pokok benang sutera melalui proses keguguran daun dalam tempoh lima bulan selepas ditanam.

“Ketika pokok dalam proses pengeluaran tunas dan pucuk daun pada rating, kakitangan projek landskap diminta menyiram air tiga kali seminggu,” katanya kepada Harian Metro.

Dalam pada itu, kerajaan negeri Terengganu menerusi Menteri Besar Datuk, Seri Ahmad Razif Abd. Rahman turut mengesahkan pokok benang sutera itu tidak mati.

Kos pembelian pokok ini dilaporkan disumbang oleh kontraktor utama projek pembangunan Bandar Baharu Kuala Nerus dan bukan datang daripada peruntukan awam.

Terdahulu, sebuah akhbar melaporkan pokok yang menjadi mercu tanda Bandar Baharu Kuala Nerus itu konon sudah mati kerana faktor cuaca, tanah dan baja.

Untuk rekod, pokok ini ditanam pada bulan Januari lalu. – MYNEWSHUB.CC


Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment