#PERTANDINGAN FAMELAB ~ Masa 3 Minit Yang Bermakna Nobatkan Dr Zaid Sebagai Juara

SARAH (dua dari kanan) menyampaikan hadiah kepada Dr Zaid (tengah) yang dinobatkan juara Pertandingan Famelab Peringkat Kebangsaan, semalam.

Kuala Lumpur: Percubaan kali ketiga membawa tuah kepada Pensyarah Fakulti Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Zaid Omar, 33, apabila dinobatkan juara Pertandingan Famelab Peringkat Kebangsaan, semalam.

Dr Zaid ketika ditemui, tidak menyangka penyertaan syarahannya kali ini yang bertajuk The Rise Of Superbrain Computing berjaya menambat hati juri, sekali gus berjaya membawa pulang hadiah trofi dan wang tunai sebanyak RM3,000.


“Walaupun hanya diberikan tiga minit untuk menyampaikan syarahan, ia bukan mudah kerana perlu mempunyai isi yang padat, namun perlu dilakukan dalam keadaan bersahaja dan menarik minat penonton.

“Sebelum ini, saya berjaya mara ke peringkat akhir pada 2015, manakala tahun lalu pula hanya di peringkat saringan,” katanya ketika ditemui, semalam.

Turut hadir, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) Datuk Dr Mohd Yusoff Sulaiman dan Pengarah British Council Malaysia Sarah Deverall.

Dr Zaid berkata, selepas ini, beliau akan melakukan lebih banyak rujukan dan kajian bagi memantapkan syarahan ketika mewakili negara bagi membolehkannya bersaing dengan wakil daripada 30 negara lain.

Dr Zaid berjaya menewaskan 11 peserta lain sekali gus mewakili negara ke pertandingan Famelab sempena Festival Sains Cheltenham di United Kingdom pada 6 hingga 7 Jun depan, selain berpeluang melawat makmal penyelidikan di Eropah.

Dalam masa sama, pertandingan itu turut menyaksikan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sanzac, Kota Kinabalu, Sabah mempertahankan kejuaraan dalam pertandingan School Lab Malaysia, menewaskan empat sekolah lain.

Diwakili Mohd Afiq Iskandar, 14, Amir Ahmad Afiq, 14, dan Muzzafar Abd Mutalib, 14, kumpulan yang menggelarkan diri ‘The Scientists’ berjaya menghiburkan penonton dengan tajuk pembentangan ‘Inersia’, sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000, trofi dan hamper.

Mohd Afiq berkata, kemenangan itu cukup bermakna buat mereka apatah lagi soalan tambahan daripada juri sukar difahami dan dijawab.[myMetro]

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: