#CUKAI PENDAPATAN ~ LHDN pantau peniaga MLM...Mana Mau Lari

LEMBAGA Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan terus memantau orang perseorangan yang cuba mengelak membayar cukai pendapatan melalui penglibatan dalam syarikat Perniagaan Jualan Langsung Secara Pemasaran Berbilang Tingkat atau Multi-level marketing (MLM).

"Mana-mana individu atau syarikat yang terlibat dalam perniagaan MLM, mereka tetap perlu membuat pentafsiran cukai pendapatan. LHDN tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan terhadap mereka yang cuba mengelak bayar cukai," kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pematuhan) LHDN, Abdul Manap Dim seperti yang dilaporkan dalam Sin Chew Daily.

Menurut beliau, mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 memperuntukkan mana-mana individu yang bergaji dan mempunyai pendapatan sampingan perlu mengisytiharkan jumlah pendapatan sampingan yang diperoleh mereka itu kepada LHDN.

"LHDN akan menyiasat dari mana punca pendapatan mereka. Selain itu, sekiranya pendapatan mereka berdasarkan komisen, mereka juga perlu mengisytiharkan kepada LHDN disebabkan syarikat mereka turut mengisytiharkan kepada LHDN," jelasnya.[SH]

p/s:Sebab apa sekarang pihak kerajaan terkejar sangat pembayar cukai tapi sebelum ini agak kurang.....Hutang negara dah menimbun tambah lagilah kan bebankan kehidupan rakyat.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Post a Comment