#TUTORIAL ~ Cara Memasang Iklan Google Adsenses Pada Artikel Blog

TUTORIAL CARA PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL 

Ramai nya rakan blogger yang dah lulus akaun google adsense .Tahniah semua... Yang belum lulus tu InsyaAllah sikit hari lagi rezeki korang pulak. Tapi bukan semua orang tahu macam mana nak pasang iklan google adsense di blog.

Untuk hari ni saya nak kongsikan cara betul pasang iklan google adsense didalam artikel supaya kita boleh menjana lebih lagi keuntungan dengan iklan dari google adsense ini.

Saya pun sebenarnya bukan pandai sangat.tapi sebab saya kerap tukar template blog , jadi dah beberapa kali masuk kan iklan adsense di bahagian dalam artikel tiba-tiba rasa macam dah pandai pulak.hahahah.

Tutorial ni khas untuk kawan-kawan yang minta saya ajarkan .Yang tak paham boleh rujuk gambar ye..

TUTORIAL CARA PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

1- Mula-mula log in ke akaun Google Adsense korang.

klik pada "my ads"

Klik pada +new ads unit


2- Pilih in article ads


3- Sekarang edit paparan iklan korang ikut citarasa korang . Letak nama dulu untuk iklan korang tu dibahagian "Ad Unit Name" ..saya letak nama DALAM ARTIKEL supaya senang nak cari .

. Terserah korang nak edit macam mana.Nak kaler biru, kaler hitam , font besar ,kecik terpulang pada korang.

Kemudian klik pada SAVE AND GET CODE



4- Lepas tu korang akan sampai ke laman di bawah ni..Yang ada code Google adsense korang.



5- Sekarang kita nak PARSE dulu code iklan adsense korang tu. Korang klik link ni.. http://www.blogcrowds.com/resources/parse_html.php .. Pergi semula kat laman google adsense korang tadi dan copy code yang dalam langkah ke 4 tu..

Lepas copy klik pada I'm Done.

Paste code tadi diruangan untuk parse tadi dan klik pada PARSE..(rujuk gambar bawah ni)

Terus code adsense korang jadi macam atas ni..

tinggalkan sekejap website ni..

TUTORIAL CARA PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

6- Sekarang buka korang punya Blogger dan pergi pada Theme.

Klik pada Edit HTML

Kemudian klik kiri mana-mana bahagian dalam kotak html korang tu Lepas tu tekan seretak CTRL+ F

keluar la kotak search dalam tu..

Dalam kotak search tu cari code ini kemudian tekan Enter .

Code ni biasa nya ada 3..dan korang ambik yang ke tiga.

Nak ingat yang mana satu code yang ketiga tengok nombor tepi dia tu..



Tengok gambar atas ni..Yang kat atas sana kotak search. bila korang tekan enter dia akan highlight mana satu code yang korang cari.Tekan enter sekali lain dia akan gerak ke code yang kedua.tekan enter lagi dia gerak ke code ke tiga.

Code ke tiga saya di nombor 2169...Korang punya mungkin kat nombor lain..

Sekarang korang berhenti kat code ke tiga tu..


7- Gantikan code dengan code bawah ni.





Maknanya code yang korang cari tadi kat kotak search tu korang gantikan dengan code yang saya bagi ni.Copy paste je.. ok paham???

8- kembali semula ke website yang kita Parse code tadi.. Sekarang copy code yang kita parse tadi. Dan paste kat bahagian yang tulis --Letakkan kod unit adsense hasil parse disini--


9- Klik pada Preview . Masa preview tak de la keluar iklan tu.Kita klik preview cuma sebab tak mau ada error je..keluar je gambar preview blog korang boleh la tekan SAVE THEME.

10. Tunggu la dalam 15-20 minit nanti keluar la iklan adsense tu..Tapi biasanya tak sampai 15 minit pun.. 10 minit gitu dah keluar.

Credit untuk Blog http://www.sensasi2020.com . Terimakasih Bro Kamil untuk Tutorial ni..Semoga entry tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel ini dapat membantu korang .


Sekian..

credit

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Catat Ulasan