#BOLASEPAK ~ KAFA ‘bunuh’ kerjaya Apek, Badhri Radzi?

PIYA (kanan) dan Apek dinamakan sebagai pemain yang tiada dalam perancangan KAFA menerusi Facebook baru-baru ini.

TINDAKAN Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang mengeluarkan kenyataan Mohd. Badhri Radzi atau Piya dan Khairul Fahmi Che Mat (Apek) sudah tidak ada dalam perancangan pasukan sebelum jendela perpindahan pemain pada Mei ini seolah-olah telah ‘menjatuhkan harga’ le­genda The Red Warriors (TRW) itu.

Presiden Persatuan Bekas Pemain Bola Sepak Kelantan (PBPBSK), Sa­lim Mahmood berkata, KAFA tidak sepatutnya berbuat demikian memandangkan kedua-dua pemain itu merupakan nama besar dalam arena bola sepak tempatan dan telah memberikan sumbangan cukup besar buat TRW sebelum ini.
“Apabila KAFA menyebut melepaskan Piya dan Apek adalah bertujuan menjimatkan kos, saya masih beranggapan ia wajar.
“Tetapi bukan sekarang, mustahil bagi KAFA untuk bertindak tanpa pe­rancangan. Jika disebut perancangan untuk jangka masa tertentu, sudah semestinya ada ketelitian dalam hal ini, namun saya lihat perkara tersebut tidak ada,” katanya.
Salim berkata, beliau bersetuju jika ungkapan ‘biar jasa jadi kenangan’ tetapi bukan dengan cara atau kaedah yang KAFA lakukan ketika ini.

Katanya, sebagai bekas pemain, beliau begitu memahami perasaan yang sedang dihadapi oleh kedua-dua tonggak TRW itu ketika ini.
“Setiap pemain bola sepak tahu bila masa berundur atau khidmat mereka sudah tidak diperlukan,” ujarnya.
Salim berkata, KAFA sepatutnya memberikan penghargaan kepada Piya dan Apek dengan menyedia­kan pelan jangka panjang iaitu dengan menghantar mereka dan pemain-pemain lain mengikuti kursus kejurulatihan.
“Bukan itu sahaja, KAFA boleh melantik mereka sebagai duta atau ikon bola sepak negeri Kelantan.
“Mewujudkan kembali akademi bola sepak supaya mereka dapat mencurahkan segala ilmu kepada generasi baharu nanti,” ujarnya.
Salim berkata, kedua-dua pemain itu mampu menjadi motivasi kepada generasi baharu untuk tampil lebih berjaya pada tahun mendatang.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Catat Ulasan