#KOLEKSI RESIPI ~ Asam Pedas Ikan Kembung

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan:
- 3-5 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
- 10-20 cili kering ( dikisar)
- 1 labu bawang besar ( dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia ( dikisar)
- 1/2 inci kunyit (dikisar)
- sedikit belacan ( option)
- 2 biji tomato ( dikisar)
- sedikit daun kesum
- 4-8 biji bendi
- air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
- garam, gula & perasa.

Cara cara memasak:
1. Tumis bahan kisar dan belacan ( jika suka) kecuali buah tomato hingga naik minyak.
2. Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi.
4. Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum.
5. Kacau seketika dan angkat.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

0 comments: