#ROS ~ PH sah gabungan parti politik,PPBM juga disahkan

PRESIDEN PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap pada Himpunan Merdeka Rakyat di Padang Timur, Petaling Jaya, malam ini. - Foto

PETALING JAYA: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) hari ini meluluskan permohonan Pakatan Harapan (PH) sebagai parti gabungan.

Perkara itu disahkan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dinamakan sebagai Menteri Dalam Negeri ketika berucap pada Himpunan Merdeka Rakyat di Padang Timur di sini, malam ini.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu berkata, beliau dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Alwi Ibrahim berhubung kelulusan permohonan itu.
"Malam ini saya mengumumkan sebagai Menteri KDN, suatu keputusan yang sudah lama ditunggu, tanpa membabitkan saya kerana saya belum mengangkat sumpah.
"Ingin saya maklumkan, permohonan PH untuk didaftarkan, diluluskan hari ini. Ketua Setiausaha KDN sudah memaklumkan saya tadi," katanya.
Sementara itu, Muhyiddin berkata, status PPBM sebagai sebuah pertubuhan juga sudah disahkan dan kini boleh menjalankan pelbagai program berkaitan politik tanpa masalah.

Sebelum ini, permohonan PH untuk didaftarkan sebagai sebuah gabungan tidak dapat diluluskan oleh ROS kerana masalah status PPBM.

PH adalah gabungan parti politik membabitkan PKR, DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan PPBM.

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
Catat Ulasan