#BELANJAWAN 2020 ~ Peluang dibuka kepada rakyat sumbang idea dan cadangan melalui laman web


Rakyat Malaysia kini berpeluang untuk menyumbangkan idea dan cadangan dalam penyediaan Belanjawan 2020 yang akan dibentangkan pada 11 Oktober tahun ini.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, rakyat boleh menggunakan pelbagai saluran untuk berkongsi input atau cadangan termasuk melalui laman web khas belanjawan2020.treasury.gov.my.

“Orang ramai juga boleh menggunakan tanda pagar (hashtag) #belanjawan2020 di media sosial Facebook, Instagram dan Twitter. Cadangan boleh dikemukakan mulai 9 Ogos hingga 11 September ini.
“Laman web khas itu membolehkan semua lapisan masyarakat mengemukakan pandangan selaras dengan usaha kerajaan untuk membina negara dan menyejahterakan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Guan Eng, kerajaan juga menganjurkan Majlis Konsultasi Belanjawan bagi membolehkan sektor swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan agensi menyumbang idea dan juga cadangan untuk dipertimbangkan.

Di samping itu katanya, beberapa siri konsultasi kumpulan fokus juga akan diadakan bersama kerajaan negeri seperti Johor, Kedah, Perak dan Sabah serta kementerian-kementerian bermula 9 Ogos 2019 (Jumaat).

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner

Tiada ulasan